Játékszabály


A legfontosabb szabályok:

“A Beach Tennis-t főként párosban művelik, gyors és dinamikus sport. A strand teniszben a labda nem pattanhat le. Éppen ezért a játékosoknak nagyon gyorsnak kell lenniük, hogy a labdát a levegőben tartsák.

A pálya
A játék előtt elő kell készíteni a pályát. Homok, háló és vonalak kellenek a pálya elkészítéséhez. A pálya hossza 16 méter, szélessége pedig 8 méter, ugyanakkora, mint egy strandröplabda pálya.

A háló 1,7 méter magas. A pályát határoló élénk színű vonalakat a pálya négy sarkán horgonyozzák a földbe.Egyéni mérkőzés esetén a pálya szélességét 4,5 méterre kell csökkenteni. A homokot a meccs előtt vízzel hűtik a felforrósodás ellen.

A beach tennis felszerelés
Úgy, mint a teniszben a játékosok ütővel játszanak. A strand teniszütők felülete merev, húrozás nélküli. A labda a Play and Stay-ből ismert narancs színű, alacsony nyomású labda.

Szabályok
A játékot profi meccseken bíró segédletével játszák. A játékot kommentátor és DJ teszi a pontok között hangulatossá.A labda tehát nem pattanhat le és a háló felett kell az ellenfél térfelére ütni.

A csapat megnyeri a pontot:
– ha az ellenfél szervát ront
– ha az ellenfél nem a háló felett üti át a labdát, vagy a hálóba akad a labda
– ha az ellenfél kiüti a labdát a játéktérről
– vagy ha az ellenfél a játék közben a hálóhoz ér.

A számolás azonos a tenisszel:
4 pont kell a játék megnyeréséhez, de a 40:40-es állás után az első ponttal lehet megnyerni a játékot, tehát nincs “előny” pont. A meccs két nyert szettig tart.

Szerva
Alulról és felülről is lehet szerválni, kivéve vegyes párosban, ahol az erősebben félnek kötelező alulról szerválni. Nincs második szerva, és a hálón megpattanó szerva is érvényes, persze akkor, ha utána a pályára esik.

Szerválni az alapvonal mögül kell. A játékosok a szervához felugorhatnak, de a futásból való felugrás nem megengedett. A szervát az ellenfél pályájának bármely pontjára lehet ütni.

Játéktechnikák
Gyakran alkalmazott ütésformák:a röpte, a lecsapás, a blokkolás, az emelés, és az ejtés, de bárhogyan lehet ütni, csak ne essen a földre a labda.

(forrás:online-teniszakademia.com)

Innen tudod letölteni a hivatalos, bővebb szabályokat >>>>>

Letöltés

 

2014 | Cim:2000 Szentendre, Postás strand (Dunakorzó) (Pest megye) | Email: postaslido[kukac]postaslido.hu | Telefon: 70/4555-000
GPS:47° 40.38', 19° 4.819' | Dunakanyar Sport és Szabadidő Kft. | © Postáslidó Sportcentrum | Online marketing